Hello Guest
Register| Login
ATTENTION! When using any source from this site, www.ossetians.com MUST be cited in your work!
Èðîí Ðóññêèé English



Ïðîåêò ïî èñòîðèè è êóëüòóðå Îñåòèè è îñåòèí - iriston.com iudzinad.ru





Rambler's Top100 Èíäåêñ öèòèðîâàíèÿ

Proje
< back  Comment to news (0)      Printversion of article

Bu projet Oset ulusu hakkinda bes yillik bir çalismanin sonunda elde edilen bilgileri kapsiyor. Ancak henuz tamamlanmis sayilmaz. Eksik kalan bilgileri toplamaya devam ediyorum ve onlari bu sitede yayinlamak uzere sakliyorum. Bir cogu ingilizceye cevrilmek zorunda. Bu da zaman aliyor ve bu yuzden bazi yazilarda sahsiyetlerin sadece adlari geçiyor.  

 

Bu projenin amaci insanlari Osetya et Osetler hakkinda bilgilendirmektir.  

Amacimiz belli resmi sinirlar içinde yasayan insanlar hakkinda degil, nerede dogduklarini ve nerede yasadiklarini hesaba katmaksizin, Oset-Alan ulusuna bagli olan bir etnik gurup hakkinda bilgi vermektir. Cunku sayilarinin azligindan ve geleneklerine bagli olmaktan dolayi dunyanin neresinde olursa olsun her Oset Osetya ile bir biçimde iliskilidir ve orayi gerçek anavatani olarak gormektedir.  

Projenin inglizce versiyonu ne osetçe ne rusça konusan ancak Oset ulusu hakkinda çesitli nedenlerle bilgilenmek isteyen insanlar için hazirlandi 

 

Bu siteyi dikkatle incelediginizde–çok eskiya dayanan ve özel olan dili ve kulturu ile birlikte- degisik kaynaklardan toplanmis bilgileri edineceksiniz ve Osetler hakkinda kafanizda daha net bir imaj olusturacaksiniz. Tipki dunyada varolan herhangi bir ulus hakkinda o ulusu temsil eden unlu ve taninmis sahsiyetler araciligi ile olumlu ya da olumsuz bir imaj sahibi olabileceginiz gibi.  

 

Bu ozellikle Osetler sozkonusu olunca dogrudur, cunku onlar her zaman guçlu kisisel ozellilleri ile one cikmalarina ragmen iyi bir ekip oyuncusu degildirler. Bu nedenle de kisisel yetenek, guç ve guçlu bir ruh yapisi gerektiren alanlarda –bilim, askerlik, ana vatani savunma, atletik spor dallari- daha çok basarili olmuslardir 

 

Bu tip projeler surekli arastirma gerektirir. Kendimi bir etnograf ya da bir tarihçi yernie koymadan, ben sadece bilgi toplamak, onlari dikkatlice incelemek, bazilarini elemek ve projenin içerigine uygun dogerlerine de yaynlamakla yukumluyum.  

Amacim guvenilir kaynaklardan gelen bilgileri toplamak, uzerlerinde calismak ve onlari ingilizce ve oset dillerine çevirerek bilgilerinize sunmaktir.  

 

Bu konuda maalesef cok sayida içi hala doldurulmamis konu basliklari var. Bu da henuz yeteri kadar informasyon olmayisindan ve cevirilerle ilgili yapacak cok is oldugundandir.  

Eger projede adi geçen kisiliklere karsi ozel bir ilginiz varsa ve yazilar size yetrerli gelmiyorsa e-mail yoluyla bana ulasmaktan cekinmeyiniz. Size elimden geldigince yardimci olacagim.  

 

Bu site yasayan bir varlik. Her geçen gun buyuyor. Arakadaslarimin, bazi yakinlarimin ve dunyanin her tarafinda bulunan Oset yurtseverlerinin yardimlari ile calismalara devam edecegim ve siteyi daha da gelistirecegim.  

Ve simdi sizlere bu sitenin hazirlanmasinda emegi geçen ve katki yapanlari tanitmak istiyorum. Onlar olmasaydi herhalde ben tek basima bu ise girismeye cesaret edemezdim.  

 

Asagida adi geçenlere butun kalbimle tesekkur etmek istiyorum : 

Ilk olarak Moskova’dan Sergey A.Tabolov. Bu site için gerekli yeri kendisine ait www.iriston.com dan bize tahsis etti, butun teknik desenleri cizdi ve bana gerekli oneri ve talimatlarini iletmekte tereddut etmedi. O ayni zamanda sitenin yoneticilerindendir.  

 

Kuzey Osetya Devlet Universitesi profesorlerinden Galina T Dzagurova bana « Ana Vatan’in Ogullari » ve « Rus Sancagi Altinda » adli kitaplarindan yararlanabilmem için izin verdi.  

 

Kazbek Chelakhsaty’nin « Osetye ve Osetler » adli kitabindan cok yararli bilgiler edindim. Bu kitap cok mukemmel bir kitap ve bir Oset yurtseveri olan yazar cok buyuk bir is basarmis.  

 

Madina G. Plieva bana eski kusak Oset Tiyatrosu ve yapimcilari hakkinda cok degerli bilgiler aktardi.  

1970 li yillarin unlu haltercisi Aslanbek Enaldiev’den cok degerli bilgiler ve fotograflar edindim (bkz “Enaldiev Aslanbek” baslikli yazi).  

2005 yilinda Osetya ziyaretimde cok degerli bir hediye aldim : E. Panteleev, I.Totoonty, K.Dzatseev, R.Tsomaev ve spor arastirmacisi Sergey Gagiev tarafindan yazilan “Spor Dunyasi’nda Osetya” 

Cok yakin arkadasim ve Oset halk muziginin en iyi yorumcularindan muhendis Valery Tanklaev ve genc isadami Kazbek Dzliev birçok onemli bilgi ve sarki temin etmemi sagladilar.  

 

Vladikavkaz’dan yuksek kalitede bilgisayar uzmani Vadim Pukhaev sitenin « Home » sayfasini hazirladi.  

Genc ve guzel oset dil bilimcisi Vanda Dudaeva da bana bu projede yararli bir çok konuda yardimci oldu.  

Bir çok ingilizce ceviri Nalchik’ta universite ogrencisi Georgy Kaytukov ve Toronta’dan ekonomist Sergey Kharebov tarafindan yapildi.  

Bu calismlalari yaptigim sure içinde Toronta’daki Oset toplumunun temsilcilerinden Victor Kharebov’un degerli onerilerinden yararlandim.  

 

Ruslan Tavitov, Aslan Pliev ce Sergey Gassiev’in degerli yardimlarini gordum.  

Biz Osetler’de baskalarinin onunde yakin akrabalarimiza tesekkur etmek hos karsilanmaz. Buna ragmen sevgili yegenlerim Sergey ve Alexander Kuchiev’e tesekkur etmeden geçemeyecegim. Onlar gelen butun bilgileri ve fotograflari toplayip scanner kayitlarini yaptilar ve bana ilettiler. Onlar bana ayni zamanda Osetya’dan haber toplamamda yardimci oldular.  

 

Cok sayida insan bana yardimci oldu. Ben onlarin bu yardimlarina devam edeceklerinden eminim. Biliyorum ki Osetya’daki ve butun dunyadaki bir cok Oset bu halka saygi duyuyor seviyor ve onun için iyi seyler temenni ediyor.  

Osetya’yi kusatan politik ve etnik sorunlar birgun bitecek. Atalarimizin bilge ruhu Kuzey Kafkasya’daki asiriklara ve trorizme ustun gelecek.  

Osetler baris ve dostluk, ekonomik ve kulturel gelisme yolunu ve refahi rercih ediyorlar. Butun dunya halklarinin bunu boyle bilmesini isteriz.  

Tanri sizi korusun ! 

 

 

Translated from English by HAYRI ATA 



 Comment to news (0)      Printversion of article
 
Outstanding Ossetians